Școala Gimnazială nr. 179 din sectorul 1, cartierul Bucureștii-Noi, în care învață 1.200 de copii, a desființat laboÂratoarele de fizică, biologie, cabinete de limba română ca să facă loc sălilor de clasă și, cu toate acestea, elevii tot sunt nevoiți să vină în trei schimburi din cauza supraaglomerării.
„Din cauza numărului mare de clase am fost nevoiți să desființăm laboratorul de fizică, cel de biologie, cabinete de limba română, istorie, geografie și muzică, transformându-le în săli de clasă. Începând din acest an am fost nevoiți să organizăm activitatea în trei schimburi”, a spus pentru Ziarul Financiar, Nicolae Gheorghe, directorul Școlii GimnaÂziale nr. 179 din nordul Capitalei.
Școala Gimnazială nr. 179 este una dintre cele nouă școli din București care au ciclul de învățământ primar în care copiii merg în trei schimburi la școală, potrivit datelor de la Inspectoratul Școlar al Capitalei. Directorul Nicolae Gheorghe spune că instituția pe care o conduce nu este singura în această situație: sunt școli, spune el, care și-au transformat chiar și sălile de sport și cancelariile în săli de clasă.
„Odată cu introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, efectivele tuturor școlilor s-au mărit, iar acolo unde activitatea se desfășura deja în două schimburi au început să apară probleme legate de insuficiența spațiului, conducerile școlilor fiind nevoite să găsească soluții.”
Școala gimnazială din sectorul 1, construită în anul 1938, unde studiază la momentul de față 1.200 de copii în 20 de săli de clasă, a fost extinsă ultima și singura dată în anii 70 ai secolului trecut, iar de atunci numărul de copii s-a dublat. Creșterea fiind preconizată și pentru anul acesta, când va ajunge de la 1.200 până la 1.355 de copii.
Și nu vorbim de o școală din mediul rural, ci de una aflată în cel mai select sector din București care cheltuiește anual pe învățământ 508 milioane de lei, adică 37% din bugetul de 1,3 miliarde de lei, la nivelul lui 2017.
Cele mai aglomerate școli și grădinițe din Capitală sunt cele din sectorul 1 și 6, zone care s-au extins în ultimii ani în ce privește construcția de noi blocuri de locuințe, fără să se țină cont că odată cu noii locatari o să crească și numărul de copii. Sectorul 1 va cheltui în 2017 pentru funcționarea școlilor 444 de milioane de lei, dar nu are prevăzute sume pentru extinÂderea școlilor. La rândul său, sectorul șase are în buget pentru învățământ 252 de milioane de lei, din totalul bugetului de cheltuieli de peste 900 de milioane de lei în 2017. În București în 2016 nu s-a început construcția niciunei școli sau grădinițe.